De keuze tussen een waterval aanpak en Agile is vaak een heikel punt in complexe projecten. Beide methodieken hebben hun voor- en nadelen en de keuze hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang en complexiteit van het project, de betrokken stakeholders en de beschikbare tijd en middelen.
Een meer waterval aanpak kan voordelen bieden door de kaders / onderdelen van een complex project in de juiste volgorde te geleiden. Door eerst de benodigde requirements in kaart te brengen, een gedegen planning te maken en een duidelijke structuur te creëren, kan een stevig fundament worden gelegd voor het verdere verloop van het project. Dit is vooral belangrijk bij complexe projecten waarin het soms tegenvalt om op een later moment nog iets te wijzigen in het fundament waardoor eventuele grote risico’s en onzekerheden ontstaan.
Een meer waterval aanpak kan er ook voor zorgen dat er betere controle is over de kosten en planning, maar vooral opbouw en volgordelijkheid van het project. Door van tevoren goed te bepalen wat er eerst moet worden bereikt of besloten, kan een beter beeld worden verkregen van hetgeen hierna benodigd is om het project tot een succesvol einde te brengen.
Aan de andere kant kan Agile helpen om flexibeler en sneller in te spelen op veranderingen tijdens het project en om beter in te spelen op de behoeften van de gebruikers. Agile is vooral nuttig bij projecten waarin de eisen en wensen van de klant nog niet volledig bekend zijn, maar waarbij eventuele wijziging in deze eisen of wensen niet tornt aan het gelegde fundament.
Om de juiste balans te vinden tussen waterval en Agile, kan het helpen om de voordelen van beide methodieken te combineren. Door een waterval aanpak te gebruiken voor het bepalen van de kaders en de vereisten van het project, kan een stevig fundament worden gelegd voor de verdere ontwikkeling van het project. Daarna kan worden overgegaan op een meer Agile aanpak om sneller te kunnen reageren op veranderingen en om beter in te spelen op de behoeften van de gebruikers of eventuele gebruiken in de requirement analyse op te vangen. Het is belangrijk om deze twee methodieken op elkaar af te stemmen en goed te communiceren met alle betrokken stakeholders om tot een succesvol resultaat te komen.